Horúce
správy
 

Extraliga žien 2015/2016

Na Slovensku máme za sebou základnú časť Extraligy a je pred nami druhá časť – nadstavba a následne finále SP a playoff. Z videného z videa, krátkych konzultácií, vyjadrení tréneov a výsledkov by som to zhrnul nasledovne.
Opäť sa potvrdilo, že Slávia má niečo čo nemá nikto. Je tam súbor hostórie, štýlu, špecifík, osobnostných profilov a herného konceptu, že po každom hráčskom odchode ostáva stále najlepšia. či už hrá v zostave so základnou zostavou, či už s kadetkami v zostave, proste je na naše pomery stabilná a stačí to aby doteraz neprehrala. Zložením kádra sa môže zdať, že by už nemala vyhrávať, ale zdanie klame. Takže Slávia je opäť najlepšia a je favoritom na všetky nasledujúce trofeje. Môžeme len polemizovať z volejbalového hľadiska čím to je. Myslím si, že podaním, medzihrou a nahrávačkou + Mikšíkovou. Nenápadne celkovo rozložená zodpovednosť na všetky hráčky v systéme. Druhou kvalitou sú problémy konkurencie. Tak ako vždy. Pokiaľ sa nenájde klub, či družstvo, ktoré správne nastaví spôsoby a štýl akým so Sláviou súperiť, nebude mať opäť konkurenciu. Myslím si, že kandidáti sa určili sami a to je UKF, BVK, KK a z úzadia trochu aj PK. Myslím si, že podstatou všetkých v konkurencii je to celé zjednodušiť. Súperi hľadajú ako čo vymyslieť a čím prekvapiť byť lepší ako Slávia. A pri tom sa trochu s nadhľadom stačí pozrieť pri videu na pár zápasov a zistíte kde je sila a kde aj slabina.
UKF nakúpila, vyhlásila a pripravila družstvo, ktoré by malo konkurovať aj hráčskym kádrom aj možnosťami. Zatiaľ sa to ale nepotvrdilo a čo som videl z TV com, zatiaľ to nestačilo. Ani štýlom ani systémom ani celkovým tlakom. Ale opäť treba počkať, ked sa naozaj o niečo bude hrať. Treba ale dodať, že sebavedmie a všetko s čím sa Slávia trpezlivo prezentuje zatiaľ stačí na všetkých.
KK má zložené skúsené družstvo a sám som zvedavý čo sa udeje s pribúdajúcimi týždňami sezóny, či to bude lepšie alebo práve naopak horšie. Kľúčový je tréning, príprava a súhry. Na to ale treba trénovať a ladiť.
BVK v tejto sezóne viac kľudu navonok, trpezlivá cesta bez nejakých zásadných zlyhaní či prekvapení. To môže priniesť možný progres v dôležitej fáze sezóny. Družstvo je síce navonok mladé ale až tak sa tým netreba opantať. v základnej zostave 2 cudzinky, skúsená blokárka. K nim nahrávačka, ktorá mala už dve sezóny trošku školy a skúseností, mladá krajná a nové libero s mladou blokárkou. Určite tam je progres, otázka je nastavenie a následné výstupy v záveroch sezóny. Uvidíme.
PK je trošku v úzadí. Posledné zápasy čítam a predpokladám, veľké výkyvy. A trošku nejasná stabilita. Ale treba povedať aj to, že kolegova práca prinesie svoje závery až druhej polovici sezóny. Ostatné družstvá sú asi tam kde majú byť a moc sa pri tom pristavovať asi nemá zásadnú cenu. Sympatický Zvolen s novým trénerom, musíme nechať čas a uvidíme. A pristaviť sa môžem akurát pri COP, lebo to treba stále. Je tam spolupráca s Bílikovou a mladé hráčky RD JUN vidím hrať extraligu. Samozrejme to je dobre. Nech to prinesie ovocie na ME JUN.
Prognózy pre nasadenie pred play off:
1. Slávia 2.. UKF 3. BVK 4. KK
Final Four SP:
Víťaz Slávia

Marek Rojko | 12.1.2016 @ 15:18